top of page

Így érheted el optimális testsúlyodat jógával

A jóga gyakorlása fizikai, szellemi és mentális fejlődésünket támogatja, hogy önmagunk legjobb verziójává válhassunk.


A jóga különböző technikái segítségünkre lehetnek optimális testsúlyunk elérésében is. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a jóga gyakorlása ezt több irányból is támogatja. Nézzünk is meg néhányat!
Jóga és tudatosság, azaz mindfulness


A jóga mentális és spirituális oldalai a tudatos jelenlétet támogatják. Ezáltal tudatosabb lehetsz abban is, hogy egyes ételek milyen hatással vannak rád testileg, lelkileg és szellemileg.


Egy 2016-os tanulmány igazolta, hogy a jóga gyakorlása által a résztvevők hatékonyabban tudtak ellenállni az egészségtelen étlezéseknek és a nassolásnak. Jobban ráhangolódtak testükre, így mindig biztosan érezték, amikor jóllaktak.

Tudatosodik az éhség érzet, könnyedén különbséget tudsz tenni aközött, hogy lelki éhségedet szeretnéd étellel kompenzálni, vagy testednek valóban táplálékra van szüksége. Ezáltal lecsökken a nassolások gyakorisága, és nagyobb eséllyel eszel olyan ételt, amely valóban hasznos szervezeted számára.


Mivel jógagyakorlás előtt 1,5 órával már nem ajánlott étkezni, nagyobb eséllyel hozol egészségesebb döntéseket a táplálkozásod terén. Jóga óra után pedig nagyobb valószínűséggel kívánod a friss, feldolgozatlan ételeket. Megtanulod, hogy egy- egy falatot többször rágj meg, így lassabban étkezz, ezáltal kevesebb ételt fogyassz.Jóga és a jó alvás


A jóga gyakorlása javítja az alvás minőségét. Rendszeres gyakorlásával könnyebben alszol el, és mélyebben alszol éjszaka. Ideális esetben 6- 9 óra alvásra van szükségünk naponta.

A rendszeres relaxáció pedig segít, hogy az esetlegesen kevesebb alvásmennyiséget egy naponta 10- 20 perces tudatos pihenéssel egészítsd ki, amely pihentető hatása felér 1- 2 óra alvással.


A minőségi alvás segít a fogyásban, hiszen nyugalmi állapotban testünkben fokozódnak a zsigeri folyamatok, élénkül az emésztés folyamata.

Egy 2018-as vizsgálat eredménye szerint azok, akik hetente öt alkalommal az ajánlott időtartamnál kevesebbet aludtak, kevésbé voltak képesek a fogyásra, mint azok, akik tudták tartani a normális alvási igényüknek megfelelő alvást.

Mindkét csoport kalória bevitelét szabályozták, ezáltal mutattak rá az alváshiány és a súlycsökkenés közti összefüggésre.


Jóga és a kalóriák égetése


Bár a jóga alapvetően nem egy aerób mozgásforma, számos formája fokozott fizikai aktivitást igényel.

Többek között az astanga, a vinyasa, a power vagy az aerial jóga segíthetnek az elhízás elkerülésében. Ezen felül segítenek az izomtónus és a metabolikus folyamatok fokozásában.


A regeneráló jógák, mint pl. gerincjóga, hatha, yin és regeneráló aerial jóga is segíthetnek az ideális testsúly elérésében.

Egy kutatás eredménye szerint ezek a pihentető, regeneráló gyakorlás típusok is segítenek túlsúlyos emberek testsúlyának csökkentésében, a hasi zsír fogyasztásában. Ezek az eredmények főként azok számára lehetnek érdekesek, akik jelenleg nem lennének képesek a jóga aktívabb formáit gyakorolni.


Kedvet kaptál?


Sok szeretettel várlak aerial és regeneráló aerial jóga óráimon, ha szeretnéd fokozni tudatosságodat a hétköznapokban, szeretnél jól aludni, és a gyakorlás közben kalóriát égetni.


Nézd meg órarendünket, és jelentkezz be valamelyik óránkra itt:


Ha pedig egyéni órára jönnél, vedd fel velem a kapcsolatot itt:


Várlak sok szeretettel, de addig is, iratkozz fel hírlevelemre, hogy az elsők között értesülj újdonságaimról!

76 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page