top of page

Miért népszerűek a citrusok illóolajai?


A citromtól és a narancstól egészen a kevéssé ismert bergamotig számos citrusféle létezik.

A citrusok illóolaját hidegen sajtolással nyerik ki a gyümölcsök héjából. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazhatók, ám bőrön való alkalmazásuk esetén kerülni kell a közvetlen napsugárzást 12 órán keresztül.

A citrusok illatai leginkább érzelmeinkre gyakorolt hatásaikban hasonlítanak.

A grapefruit, citrom, mandarin, vadnarancs illatai remek hangulatjavítók, és energizálók, míg a bergamot illata megnyugtat, ellazít.

Hangulati és érzelmi egyensúlytalanságunk javítására érdemes a nyak, illetve a talp bőrébe masszírozva, vagy diffúzorral párologtatva alkalmazni ezeket az illatokat.

Mindezek mellett kiválóan alkalmasak a levegő fertőtlenítésére is.


Jöjjön egy kis kémia


Kémiai összetételüket tekintve ezek az illóolajok limonénben gazdagok. Ez a monoterpén felelős ezen illóolajok méregtelenítő és tisztító hatásáért. Ezért alkalmasak a citrusok illatai tisztítószerek elkészítésére, hiszen amellett, hogy erősítik a tisztítószerek hatását, így egy toxinmentes környezet kialakításában is segítenek.


De ezzel nem merül ki a limonén előnye. Klinikai kutatások igazolják, hogy a limonén belsőleges használata több szervrendszerünk működését is támogatja. Egészséges sejtműködés, immunrendszer, légző szervrendszer és emésztőrendszer.


Lássuk, hogyan hat a limonén az emésztőrendszerre!


Egész emésztőrendszerünket nyálkahártya borítja.

A citrusok illóolaji magas D- limonén tartalmuk miatt támogatják a nyálkahártya működését, a normális perisztaltikát, azt a folyamatot, amely az ételt a felszívódás közben szállítja az emésztőrendszeren keresztül.

A támogatásra nagy szükség van, mivel az emésztőrendszer, beleértve a vastagbél, a máj és a perisztaltika mind nagyon fontosak a szervezet méreganyag terhelésének minimalizálásában.


A legjobb hatás érdekében érdemes minden nap 1-4 csepp citrom, grapefruit vagy mandarin illóolajat adni a reggeli pohár vizünkhöz.


Illatos napot!

Ha szeretnél megismerkedni az illatos életmód alapjaival, nézd meg ingyenes 30 perces minikurzusomat itt:
15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page