top of page

A nagy diffúzor kérdés

Útmutató a különböző illóolaj diffúzor típusokhoz


Az illóolajok alkalmazásának egyszerű és kényelmes módja a diffúzoros porlasztás, azaz az illóolajok légtérbe juttatása valamilyen eszköz segítségével.


Szeretnéd illóolajok illatával megtölteni otthonodat? Használj diffúzort!

Frissítő, energizáló légkört szeretnél létrehozni munkahelyeden, irodádban? Használj diffúzort!

Nyugtató légkört szeretnél varázsolni gyermekednek a könnyű esti elalváshoz? Használj diffúzort!


Számtalan módon alkalmazhatod diffúzorod, hogy saját magad és családod számára megfelelő légkört hozz létre. Melyik a legjobb választás? Olvass tovább, ha szeretnél tudni mindent az illóolaj diffúzorokról!



Négy diffúzort típust különböztetünk meg: nebulizátorok, ultrahangos, meleg és légáramlásos párologtatók. Mindegyik típus más és más elven juttatja az illóolaj részecskéket a levegőbe.


De hogyan tudod eldönteni, számodra melyik típus a legmegfelelőbb? Hogy segítsek a választásban, összeírtam, melyik hogy működik, és néhány előnyét/ hátrányát az egyes típusoknak.


Nebulizátoros illóolaj diffúzor


A nebulizátorok nagy sebességű, túlnyomásos légáram és sugárfúvóka segítségével bontják az illóolajokat apró részecskékre. A készülékből az illóolaj finom köd formájában kerül a levegőbe. Ez az eljárás nem módosítja az illóolaj kémiai összetételét és illatát, valamint a légkörbe jutó részecskék mérete is megfelelően apró aromaterápiában való alkalmazásra.


Előnyei: víz és hő alkalmazása nélkül, az illóolajat tisztán juttatják a levegőbe

Hátrányai: A legköltségesebb diffúzorok, mivel az illóolajat önmagában porlasztják, többet kell alkalmazni ezekben a készülékekben. Egyes modellek hangosabbak más diffúzoroknál.


Ultrahangos illóolaj diffúzor


Ez a méltán népszerű diffúzor típus víz és elektronikus frekvenciák segítségével képez finom párát az illóolaj és víz elegyéből. Az ultrahangos vibrálást a víz felszíne alatti kis lemez hozza létre, ezáltal az illóolaj apró részecskékre bomlik.


Előnyei: kevés illóolajjal, hőhatás nélkül működnek. Diffúzorként és párásítóként is alkalmazhatók. Nagyon halk, vagy teljesen hangtalan működésük miatt éjszakai használatra is alkalmasak.

Hátrányai: A párának csak kis része tartalmazza az illóolajat, és a helyiség levegő áramlása gondoskodik az illóolaj terjedéséről. Magas páratartalmú helyen lehetséges, hogy nem szeretnél még több vizet juttatni a levegőbe.


Meleg illóolaj diffúzor


Ahogy a nevéből is lehet következtetni, a meleg diffúzorok hő segítségével juttatják az illóolaj részecskéket a levegőbe. Némelyik használatához víz is szükséges. Egyes típusok magas hőmérsékleten működnek, hogy erős illatot képezzenek, bár a legjobb meleg diffúzorok a lehető legalacsonyabb hőmérséklettel működnek, hogy ne okozzanak jelentős változást az illóolaj kémiai összetételében. Ide tartoznak a teamécseses párologtatók is.


Előnyei: Gazdaságos, hatásos és csendes megoldás.

Hátrányai: Magas hőmérséklet hatására módosulhat az illóolaj kémiai összetétele. Ezáltal a terápiás vagy aromás hatása csökkenhet, vagy teljesen megváltozhat.


Légáramlásos diffúzor


A légáramlásos diffúzorok a levegő áramoltatásával juttatják az illatot a levegőbe. Egy ventilátor fújja keresztül a levegőt az illatosított szűrőn. A levegő mozgása gyorsan eljuttatja az illóolaj illatát a helyiség különböző pontjaira.

A légáramlásos diffúzor szegmensekben juttatja az illóolajat a levegőbe, először a kicsi, majd a nagy molekulatömegű részecskék illannak el.


Előnyei: csendes és gyors

Hátrányai: Talán nem a leghatásosabb terápiás módszer, mert az illóolaj részecskéi nem egy időben kerülnek a levegőbe.


Szeretnéd megismerni a doTERRA diffúzor választékát? Jelentkezz ingyenes on-line tanácsadásomra, és segítek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb készüléket!


Illatos napot!




fotó és szöveg: www.doterra.com

217 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page