top of page

Tudatos táplálkozás alapjai

Az alapvető táplálkozás valójában nagyon könnyen megtanulható. A tudatos táplálkozás az alapok gyakorlatba való átültetése annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. 

Pink modern Self Mastery Pyramid Instagram Post (Website) (1).png

Alapvető táplálkozás a testi egészségért

Zsírok:

A zsírok ne a magas telített zsír tartalmú élelmiszerekből származzanak, hanem növényi olajokból és magvakból. A lenmag, a kender, a diófélék és a magolajok biztosítják az összes zsírt, amire szervezetünknek szüksége van. Halakkal érdemes néha kiváltani a növényi zsírokat.

Napi egy kis marék mag vagy evőkanál magolaj fedezi egy felnőtt zsírszükségletét.

Fehérjék:

A fehérjék nélkülözhetetlenek, mivel biztosítják a szervezet számára a növekedéshez és egészséges működéshez szükséges aminosavakat. 

A növényi fehérjék közé tartozik a quinoa, a bab, a dió, a lencse vagy más hüvelyesek. Napi három adag fehérje elegendő. Lehetőleg a növényi fehérjék legyenek többségben, gondosan kiválasztott állati fehérjék hozzáadásával.

Összetett szénhidrátok:

Az összetett szénhidrátok azok az élelmiszerek, amelyek hosszabb ideig megőrzik a jóllakottságot és biztosítják az energiát a nap folyamán. Az összetett szénhidrátok közé tartozik teljes kiőrlésű kenyér, rizs és tészta. A gyümölcsök és zöldségek is általában lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak.

Ha egy gabona teljes formájában van, akkor lassan, egyenletesen szabadít fel energiát és tartja fenn az energiaszinet. Az egyszerű szénhidrátok viszont nagyon gyorsan szabadítják fel az energiát, így rohanást, majd energiaszint zuhanást idéznek elő. Az egyszerű szénhidrátok közé tartozik a cukor és a finomított fehér liszt. Napi négy adag teljes kiőrlésű összetett szénhidrát elegendő egy felnőtt egészségének fenntartására.

Zöldségek, gyümölcsök:

A különféle gyümölcsök és zöldségek megőrzik a test és a lélek egészségét. A friss, színes leveles zöld élelmiszerek pedig alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és enzimekkel látják el a szervezetet, amelyek öregedésgátló hatásúak, és hatalmas előnyökkel járnak az egészség és a jólét szempontjából.

Napi táplálékbevitelünk alapját képezik, javasolt napi mennyiségük 1,5-2 kg.

Funkcionális, személyreszabott egészségvédelem

Úgy érzed, szükséged van támogatásra? Kérd ingyenes ajánlatomat a funkcionális, személyre szabott egészségvédelem jegyében!

Nincs más dolgod, mint az "INGYENES állapotfelmérés" gombra kattintani, majd kitölteni az egészségi állapot felmérő űrlapot. A többi már a mi dolgunk.

bottom of page