top of page

7 illóolaj a nyugodt közérzetért

Az illóolajok számtalan jótékony hatása közül a legvonzóbb talán az, hogy képesek nyugtató hangulatot teremteni és megerősíteni a béke és harmónia érzését. Egy hosszú, stresszes nap után, vagy amikor szorongó érzések lesznek úrrá rajtad, az illóolajok egy gyors és természetes segítséget nyújtanak, hogy meg tudd teremteni magadban a nyugodtság érzését.


Az illóolajok legerősebben inhalálva, azaz belélegezve fejtik ki hatásukat, ezért ha relaxációd elősegítésére szeretnéd alkalmazni, a relaxációs gyakorlat megkezdése előtt inhaláld tenyeredből, vagy cseppents egyet egy papircsíkra, amelyet helyezz az orrod vonalára, miután elhelyezkedtél hanyatt fekvésben. Érezni fogod, ahogy minden légzéssel elősegíti az elengedettség állapotát.



Ismerj meg hét illóolajat, amelyek kiemelkedő nyugtató hatással rendelkeznek, és azt, hogyan érdemes használnod a legjobb hatás elérése érdekében.


A levendula illóolaja az egyik leghatásosabb nyugtató és relaxáló illóolaj. Segítségedre lehet, amikor úgy érzed, nagy rajtad a nyomás, segít megerősíteni benned a megnyugtató, pozitív érzéseket. A levendulaolaj népszerű választás a jó éjszakai alvást elősegítő légkör megteremtésére, mivel az olaj könnyű, virágos aromája hasznos a nyugodt környezet kialakításában. Ha ki szeretnéd használni a levendulaolaj nyugtató tulajdonságait, így érdemes alkalmaznod:


- Használd diffúzorban a relaxált állapot könnyű elérésére, vagy a pihentető alvásért.

- Néhány csepp levendulaolajat higíts fel hordozóolajban, alkalmazhatod egy kellemes nyugtató fürdőhöz, masszázshoz, de zuhanytálcára cseppentve is élvezheted nyugtató hatását.


2. Bergamott


Egy hihetetlenül egyedülálló illóolaj, a bergamott nem csak nyugtat, de jó hangulatot áraszt. Magas stressz szint, és feszültség esetén csodásan megnyugtat, miközben ösztönzi a felemelő érzéseket. Könnyű, citrusos aromájával a Bergamot olaj rendkívül hasznos nyugtató illóolaj, különösen, ha a stressz eloszlatásáról, és hangulatjavításról van szó. Ha meg szeretnéd ismerni a bergamottolaj nyugtató tulajdonságait, próbálj ki néhányat az alábbi alkalmazási módszerek közül:

- Alkalmazd iróasztalodon diffúzorban, hogy munka közben segítsen megküzdeni a stressz és nyomás érzéseivel.

- Alvás előtt alkalmazd talpadon.

- Hordozó olajjal higítva masszázsolajként kiváló relaxált állapotot teremthetsz vele.


FIGYELEM: a citrus félék illóolajai fotoszemzitívek lehetnek, ezért bőrön való alkalmazásuk után az érintett bőrfelszínt 12 órán keresztül ne érje nap!


3. Muskotályzsálya


Kémiai profilja alapján az egyik legerősebb nyugtató, kiegyensúlyozó hatással rendelkező illóolaj, amelyet az emberek már réges rég ismernek. A középkorban a muskotályzsálya növényt nyugtató tulajdonságai miatt többféle célra is alkalmazták, napjainkban főként a pihenés és a nyugalom érzetének elősegítésében lehet rendkívül hasznos. Így tudod nyugtató tulajdonságait a legegyszerűbb módon kiaknázni:


- Szórófejes üvegben vízzel elegyítve készíthetsz belőle permetet, amelyet lefekvés előtt használhatsz párnádon.

- Egy hosszú, fárasztó nap után a nyugodt, relaxált állapot elérésére használd diffúzorban.

- A relaxált állapot gyors elérésére alkalmazhatod pulzus pontjaidon (nyak és csukló).



A római kamilla olaj nemcsak nyugtatóan hat a bőrre, az elmére és a testre, hanem édes, virágos aromával is rendelkezik. Az ókoi rómaiak kamillaolajat használtak, hogy elősegítsék a bátorság megnyugtató érzéseit, mielőtt háborúba lépnének. Szerencsére ezek a nyugtató tulajdonságok ma is hasznosak lehetnek. Íme néhány egyszerű módszer, amelyekkel élvezheted a római kamillaolaj használatát a mindennapi rutin során:


- A jó- érzet megteremtésére használd mellkasodon.

- Használd diffúzorban a harag és ingerült állapot enyhítésére.


5. Ilang Ilang


A trópusi Ylang Ylang fa sárga, csillag alakú virágaiból kinyert Ylang Ylang illóolaj számos lenyűgöző tulajdonsággal rendelkezik - többek között képes a hangulat felemelésére, miközben nyugtató hatású is. A Ylang Ylang olaj édes és fűszeres virágaromájáról ismert, csökkenti a stressz és a feszültség érzését, ugyanakkor elősegíti a pozitív kilátásokat. A Ylang Ylang egyedülálló, kötelező olaj, sokféle felhasználási lehetőséggel, az alábbiak közül csak néhány:


- Keverj össze néhány csepp, előzőleg hordozó olajban higított Ylang Ylang olajat Epsom sóval, és tedd meleg fürdőbe a pihenés elősegítése érdekében.

- Vigyed fel a tarkódra a nyugtató, felemelő hatás érdekében.

- Dörzsöld a csuklódra, így egész nap élvezheted nyugtató aromáját.


6. Petitgrain


A Petitgrain olaj friss aromája nemcsak hívogató, de az olaj nyugtató és pihentető előnyöket is nyújt, amelyek segítenek a stressz érzésének enyhítésében. A stressz és a feszültség enyhítése mellett a Petitgrain olaj lefekvéskor is hasznos lehet, ha nyugodt környezetet szeretnél teremteni a pihentető alváshoz. Próbáld ki ezeket az egyszerű felhasználási lehetőségeket:


- Ha egy stresszes nap közepén jársz, diffúzorral párologtasd, hogy elősegítsd a nyugalom érzését.

- Alvás előtt spriccelj néhány csepp Petitgrain olajat és más nyugtató illóolajokat, például levendulát vagy bergamottot a párnáidra és az ágyneműidre, hogy elősegítsd a relaxáció érzését.


7. Vetiver


A vetiver olaj ismert földelő, nyugtató hatásáról. A Vetiver gazdag, egzotikus aromája meglehetősen egyedi, ám képes nyugodt érzéseket kelteni egy nyüzsgő, mozgalmas nap után. Akár szeretnél otthon nyugodt légkört teremteni családod számára, akár újra stabil szeretnél lenni egy érzelmileg megterhelő nap után, a Vetiver nagyon hasznos lehet a vágyott nyugodt hangulat támogatásában. Íme néhány ötlet a Vetiver napi használatához:


- Egy nehéz nap után masszírozd a Vetiver olajat a nyakadba és a lábadba.

- Más nyugtató illóolajokkal alkalmazd diffúzorban, hogy segítsen nyugtatni az érzelmeket és csökkenteni a stressz érzését.

- Amikor meg kell nyugtatni érzelmeidet, cseppents a tenyeredbe egy csepp Vetivert, dörzsöld össze a tenyered és három mély légzéssel lélegezd be az aromát.


Ha saját egyedi nyugtató illóolaj-diffúzor keverékedet szeretnéd elkészíteni, bármelyik fent felsorolt nyugtató olajat kombinálhatod diffúzorodban. Az illóolajok, mint a koriander, a bazsalikom és a nárdus, szintén rendelkeznek nyugtató tulajdonságokkal, és adhatod a diffúzor keverékedhez a nyugalom vagy a pihenés elősegítése érdekében.

A lényeg, hogy az illat számodra kellemes, valóban nyugtató legyen!


Ha már kész, nyugtató illóolaj-keverékeket keresel, próbálj ki néhány doTERRA illóolaj keveréket. Az olyan olajkeverékek, mint a ClaryCalm®, a doTERRA Balance®, a doTERRA Peace® és a doTERRA Serenity®, nyugtató illóolajok kombinációjával segítik a pihentető, nyugodt környezet kialakítását.


Illatos, szép napot!






Szöveg és fotó forrása: www.doterra.com

549 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page