top of page

Biztonságos illatos gondoskodás - fókuszban a babaápolás

Frissítve: 2020. dec. 9.

Várandósan és kisbabás édesanyaként az ember folyton bizonytalan, mit szabad, és mit nem.



Mivel árthat babájának, és mi az, amit biztonságosan alkalmazhat élete legszebb időszakában.


Ha nyitott vagy a természetes megoldásokra, és kisbabád van, akkor kialakul igényed arra is, hogy babádat a lehető legszelídebb természetes eszközökkel ápold. Az illóolajok alkalmazása ebben az időszakban egy meglehetősen ingoványos terület, vannak extrém bátor, és extrém visszafogott nézetek, de meg lehet találni azt a bizonyos arany középutat. Ehhez találhattok itt segítséget.

Fő a biztonság


Lépten nyomon hallhatod, hogy az illóolajok alkalmazása teljesen biztonságos, mellékhatások nélkül élvezheted jótékony hatásukat. Ez csak részben igaz. Néhány alapszabály betartásával valóban biztonságos megoldást nyújthatnak, de előfordulhatnak egyéni érzékenységek, illetve allergiás reakciók is. Még akkor is, ha az általad használt illóolaj garantáltan tiszta, elenőrzött termék.


Íme néhány alapszabály, amelyeket fontos szem előtt tartanunk, mielőtt illóolajokhoz nyúlunk:

  • Választott illóolajad legyen bevizsgált, 100%-ban természetes.

  • Három hónapos életkor előtt nem ajánlott az illóolajok alkalmazása.

  • FONTOS a higítás és az adagolás! A babák szaglása és bőre nagyon érzékeny.

  • Némelyik illóolaj nem ajánlott csecsemőknek, gyermekeknek. Ezek azok az erős, csípős olajok, amelyeket felnőttek is csak megfelelő hígításban alkalmazhatnak bőrükön, mert természetes kémiai összetevőik miatt nagyobb eséllyel okoznak irritációt, allergiás reakciót. Ezek az illóolajok: nyírfa, fahéj, szegfűszeg, eukaliptusz, gyömbér, indiai citromfű, oregánó, borsmenta, kakukkfű, kúszó fajdbogyó.

Mindig gyermekek számára elérhetetlen helyen tárold az illóolajokat! Már fennálló betegség esetén mindig konzultálj orvossal, terapeutával, mielőtt elkezdenéd az olajok alkalmazását! Számos illóolaj kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, illetve nem ajánlottak egyes betegségek mellett. Előfordulhatnak egyéni érzékenységek, ezek kiküszöbölésére érdemes mindig először bőrtesztet végezni. Egyes illóolajok fényérzékenyítőek lehetnek, többnyire a citrusok hidegen sajtolással kinyert illóolajai.

Higítási táblázat:



Bababarát Illóolajok


Egy újszülött élete első heteiben sokat sír. Ez természetes, hisz minden új számára ezen az új helyen, és a sírás az egyetlen eszköze diszkomfort érzeteinek jelzésére. Újak a fények, az illatok, a hangok, új a határtalan tér, újak a testérzetek. Nem kell feltétlenül minden esetben külső segítséghez folyamodni, gyakran elég a dajkálás, összebújás, szoptatás, vagy egy pelenkacsere, de bizony vannak szituációk, amikor muszáj valamit bevetni.

Már említést tettünk a tiltott ilóolajokról, a jó hír az, hogy vannak olyanok is, amelyek kimondottan bababarátok, bizonyos esetekben be lehet építeni a babaápolási rutinba.

A következő illóolajok biztonsággal alkalmazhatók megfelelő higításban a baba bőrébe masszírozva, fürdővizéhez keverve, vagy diffúzorban porlasztva:

  • Levendula - Nyugtatja a bőrt, az idegeket, kiválóan alkalmas bőr irritációk, nyugtalanság kezelésére.

  • Római kamilla - Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása egyedülálló. Egy igazi jolly joker kisbabás anyukák számára. Rendkívül értékes és hasznos tagja a családi házipatikának.

  • Mandarin - Pocakfájás olaja, köldök körül masszírozva megfefelő higításban hamar meghozza hatását. Ezen felül segíti az anyát is a derűlátásban.

  • Teafa - Kitűnő antimiktrobális hatása miatt a pelenkakiütés, és más fertőzések ellenszere.

  • Tömjén - Bármelyik illóolaj hatását felerősíti, de önmagában is nyugtat, fertőtlenít, mentálisan megerősít.

Ezeken felül tapasztalt aromaterápiás bábák a következő illóolajokat is ajánlják egészen újszülött kortól:

  • Édeskömény - kólikára

  • Zengest illóolaj keverék - kólikára, hasfájásra

  • Balance illóolaj keverék - megnyugtatásra

  • Mirrha - védelem, köldökcsonk ápolására

  • Melissa - negatív születési élmény feldolgozására

FONTOS: bármilyen kezelés megkezdése előtt szükséges gyermekorvosi konzultáció, pontos diagnózis! Soha ne használd az illóolajokat higítatlanul babád bőrén, illetve belsőleg. Diffúzorban is kis mennyiséget alkalmazz (maximum 2 - 3 csepp)!


Ha kívnácsi vagy, én milyen babaápolási szereket készítettem házilag, kattint ide.

Szeretnél doTERRA illóolajokat vásárolni? Itt megteheted, ide kattintva pedig törzsvásárlóként regisztrálhatsz.


Írj chat üzenetet vagy e-mailt, ha kérdésed van, segítek!


Namaste


20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page