top of page

Hétköznapjaink illatai, azaz hogyan segítenek most az illóolajok?

Frissítve: 2021. márc. 13.

Most, hogy a háztartásunk multifunkciós központtá vált, különösen nagy szerepet kaptak az illóolajok életünkben.




Nem mindig tudjuk elkülöníteni egymástól a játszó- és tanulóidőt, az iskola, az óvoda és az iroda helyszínét. Vannak napok, amikor könnyebb elfogadni, természetesnek megélni ezt a helyzetet, de bizony vannak olyanok is, amikor nem.


Általánosságban elmondhatom, hogy a citrus félék illóolajai vannak jelen életünkben a legnagyobb mértékben. Amúgy is az egyszerű megoldások híve vagyok, így szeretem kihasználni egy-egy illóolaj hatásának sokféleségét. Nem beszélve arról, hogy legfiatalabb családtagunk miatt pláne nem mindegy, milyen illat kering a levegőben, és mivel még anyatejjel táplálom, én magam is óvatosan nyúlok az illóolajokhoz.


Derűs kezdet

Egy jó édesnarancsos inhalálással indítom a napot, és a reggeli kávémból sem felejtem ki, hogy meglegyen az alap derű, kellemes hangulat. A citrusok magas limonén tartlama felelős hangulatjavító hatásukért, de nem elhanyagolható fertőtlenítő képességük sem. Borongós időben a diffúzor is valamilyen citrusos keveréket, többnyire Citrus blisst (vadnarancs, citrom, grapefruit, mandarinok, klementin, bergamot, vanília kivonat), vagy Cirtus bloomot (vadnarancs, grapefruit, levendula, római kamilla, magnólia) tartalmaz. Ezek segítenek, hogy a benti hangulat ne tükrözze a kinti időjárást.


Tanulás, gondolkodás, alkotás

A tanuláshoz a gyerek szett Thinker (vetiver, klementin, borsmenta, rozmaring frakcionált kókuszolajban) keverékét illatoljuk, míg munkához az InTunet (nyugatindiai szantálfa, pacsuli, tömjén, lime, ilang ilang, hawaii szantálfa, római kamilla) hívjuk segítségül.  Motivate (borsmenta, klementin, koriander, bazsalikom, yuzu, melissza, rozmaring, vanília) az én illatom, amikor elhagy a lelkesedés; a bezártság, elszigeteltség érzésének leküzdésében pedig nagy segítségem a tömjén ősi illata. Annyira nagy hatással van rám ereje, hogy ha csak egyetlen illóolajat kellene választanom, ez lenne az. A reményt pedig a Hope (bergamot, ilang ilang, tömjén, vanília kivonat frakcionált kókuszolajban) keverék segít megtartani. És a Cheer (vadnarancs, szegfűszeg, csillagánizs, citrom mirtusz, szerecsendió, vanília kivonat, gyömbér, fahéj, bolgár geránium); már csak a gondolatától is elönt a boldogság érzése.


Nyugalom

Ebéd után csendespihenő van, hogy az ovisunk rá tudjon pihenni a nap második felére. Ekkor én egy bögre tejes teával lazítok, többnyire rooibos tea az alap, amelyhez mézet, és valamilyen fűszeres illóolajat adok. Többnyire gyömbér, kardamom, és a jól bevált vadnarancs trióra esik a választásom. Nem csak isteni finom, de testileg, lelkileg is melegséggel tölt el.


Pihenéshez, relaxációhoz valami fás, virágos keveréket alkalmazok többnyire. Az esti levezető rutinom nagy kedvence a Balance (lucfenyő, ho fa, kék varádics, tömjén, német kamilla, oszmantusz frakcionált kókuszolajban) keverék. Csodákra képes egy-egy idegileg megterhelő nap után. Van, hogy a fürdővizemhez keverem, van, hogy egyszerűen a zuhanytálcára cseppentem, de egy kellemes olajos masszázs alkotójaként is segít az ellazulásban, megnyugvásban. A gyerekek előszeretettel élvezik a Calmer (levendula, kananga, buddha fa, római kamilla frakcionált kókuszolajban) nyugtató hatását, de a római kamilla, bergamot, levendula, szibériai fenyő, eukaliptusz és cédrusfa illatai is bevetésre készen állnak.


És még nem említettem a házipatikámban, a bőrápolásban, a konyhában, és a háztartás más területén alkalmazott illóolajokat. Pedig elhihetitek, életünk minden terén nagy hasznát vesszük nekik, főleg manapság.



Szeretnéd bevezetni az illóolajokat életetekbe? Mi sem egyszerűbb! Foglalj időpontot ingyenes tanácsadásomra, segítek megtalálni a számodra legkedvezőbb megoldást!





Illatos napot!


124 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page