top of page

Mi baj lehet abból, ha keveset alszol?


Sajnos az alváshiány mára már szinte népbetegség. Pedig kutatások igazolják, hogy az egészséges élet alapja a megfelelő táplálék- és folyadékbevitel mellett az alvás megfelelő mennyisége és minősége.


Tudtad, hogy az elmúlt 100 évben jelentősen csökkent az átlagos alvásidő?

Míg az 1900-as évek elején 9 óra volt az átlagos alvásidő, ez mára 6 órára csökkent, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a diabétesz, szorongás, gyulladásos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, és még számos betegség kockázata.


Ha az alváshiány "csak" időszakos, azt a szervezet még képes hosszútávon kompenzálni, ám elhúzódó alváshiány súlyos következményekkel járhat.

Rövidtávú hatásai szerintem mindenki számára ismertek. Érezhetted egy- egy stresszes időszakban, esetleg egy átmulatott éjszaka után, vagy gyermeked életének első néhány évében: fáradtság, ingerlékenység, hangulat ingadozás, figyelem és memória zavar, csökkent szexuális vágy.


alvó cica
Ő biztosan nem szenved alváshiányban


Az alváshiány így hat a szervezetedre:

- Immunrendszer:

Az alváshiányban szenvedők sokkal inkább ki vannak téve a fertőző és a légzőszervi betegségeknek, gyógyulásuk több időt vesz igénybe.


- Testsúly:

Az alvás szabályozza az éhség/ jóllakottság érzetét szabályozó hormonok szintjét, csakúgy, mint az inzulin termelését. Az alvás mennyiségének csökkenése megnövekedett testzsír mennyiséget és testsúlyt, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb valószínűségét eredményezheti.


- Szív- és érrendszer:

Az alvás során regenerálódnak az erek, és zajlanak olyan folyamatok, amelyek szerepet játszanak a vérnyomás, a vércukorszint és a gyulladásos folyamatok szabályozásában.


- Hormon háztartás:

A nem megfelelő alvás hatással van a hormontermelésre is, a növekedési hormon és tesztoszteron szinten túl hatással van a stressz hormonok, mint a noradrenalin és a kortizol szervezetben való jelenlétére is.


- Agy működése:

Az alvás hiánya hatással van a prefrontális kéregre, amely a.... és az amigdalára, amely az érzelmekért felel. Az alváshiány megnehezíti az emlékek kialakulását, amely gátolja a tanulási folyamatokat.


- Termékenység:

Az alváshiány hatással lehet a reprodukcióban résztvevő hormonok szintjére.


aerial yoga hammock relax
A jóga selyemben bárki könnyendén ellazul

Van megoldás!

Több módszer is ismert az alvás minőségének javítására, úgy mint az életmódbeli és környezetbeli változások, gyógyszerek, és egyéb alternatív módszerek.

Azt is érdemes tudnod, hogy gyakran az alvásproblémák hátterében más egészségügyi probléma állhat.


Ha nem szeretnél gyógyszert alkalmazni, különböző meditációs és relaxációs technikák, tudatos jelenlét gyakorlatok és légzőgyakorlatok igazoltan hatásosak az alvási problémák kezelésében.

Ezeken kívül léteznek egyéb alternatív módszerek is: akkupunktúra, masszázs, akupresszúra, tai chi, jóga, ayurveda.


Ne feledd!

Az alvási problémák, az alváshiány testi és lelki egészségedre is hatással vannak, úgy mint iskolai és munkahelyi teljesítményedre, és általános közérzetedre, életminőségedre.


A tartós alváshiány számos egészségügyi problémához vezethet, ezért ha úgy érzed, probléma van alvásoddal, nem alszol eleget, vagy rosszul alszol, mindenképp fordulj szakértőhöz!


Ha kérdésed van, írj bátran!

Segítek.


Szép napot!






forrás: medicalnewstoday.com


39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page