top of page

5 érv a szülés utáni regeneráció mellett

A köztudatban elterjedt gondolat, hogy egy baba érkezése csupa öröm és boldogság az egész családnak. Ám az is bizonyos, hogy a szülés utáni időszak a szélsőséges érzések időszaka. A születés intenzív folyamat, mind testi, mind lelki kihívásokkal teli. Biztos, hogy ilyenkor elsősorban nem a testmozgáson jár az újszülött anyuka agya, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a regeneráció eszközei segítenek, hogy jobban érezze magát új életében.





A várandósság és szülés során jelentős változások mennek végbe az anyában, nem csak testileg, de lelkileg is. Csak néhány példa ezek közül:

- A méh tömege 50-60 g-ról 1000 g-ra, űrtartalma 500-szorosára növekszik a várandósság alatt.

- Nő a szív térfogata, emelkedik a pulzus.

- A vér mennyisége 20-50%-kal nő, szállítania kell a megnövekedett tápanyagot és oxigént.

- Nő a szervezet víztartalma.

- Fellazulnak az ízületek.

- Az ösztrogén szint közel ezerszeresére emelkedik.


Majd a szülés során az anya teljes hormonrendszere a feje tetejére áll, amolyan mindent bele üzemmódra kapcsol.

A baba és a placenta megszületésével kezdetét veszi a regenerációs időszak. A testi, lelki újjászületés időszaka. Bár a visszaalakulás, vagy inkább újjáalakulás jószerével magától végbemegy, érdemes annak támogatását komolyan venni, az esetleges hosszú távú egészségügyi problémák megelőzésére.


Újkori tévhit, hogy a 6 hét korai gyermekágy csak a fekvésről kell, hogy szóljon, ezzel felesleges terhet akasztva az újszülött anyukák nyakába, akik segítség nélkül jobb híján maguk próbálnak lavírozni új és régi életük határmezsgyéjén.

Most azt is gondolhatod, hogy a gyermekágyi regenerációval még egy terhet dobok az anyukák vállára, pedig épp ellenkezőleg. Nem is lehet alkalmasabb időpont az öngondoskodás rutinjának elsajátítására ez az időszak.


A gyermekágyi regenerációt ne úgy képzeld el, mint egy szigorú edzéstervet, vagy diétát. Ez egy folyamat, amely során az anya először kapcsolódik szülés utáni testével, megerősíti azt, majd engedi, irányítja alakulását.




Lássunk néhány példát, milyen előnyökkel jár a korai gyermekágyi regeneráció


1. Új test, új én megismerése

Szülés után gyakori, hogy az anyuka nem érzi testét. Az üres has érzete, a gátizmok gyenge tudatossága, a törzs izmainak gyengesége mind meglepő, kellemetlen élményt adhatnak. Ismerd meg új testedet, figyeld meg, hol érzel változásokat! Miután megismerted, könnyebben változtatsz is rajta, visszaveheted az irányítást tested működése felett.


2. Medencealapi izmok regenerációja

Különösen fontos terület a medencealapi izmok rendszere. Már várandósság során is extra teher érti azokat, a szülés folyamatában tovább lazulnak. A korai regeneráció sarkalatos pontja a gátizom újra aktiválása, megelőzendő a süllyedéses, vagy izom gyengeségből származó hosszú távú problémákat.


3. Több anyatej

Nincs stressz, nincs feszültség, jön az anyatej. Na jó, nem ennyire egyértelmű az összefüggés, de az önszeretet, a mozgás, a vérkeringés fokozása mind segít a tejserkentésben. A könnyű légzőgyakorlatok és relaxációs technikák pedig segítenek, hogy az anya is pihenhessen a szoptatás ideje alatt, ha szeretne.


4. Hátfájás megelőzése

Sok hajolgatás, emelés vár az újszülött anyukára. Nem mindegy, hogy a törzs izmai milyen állapotban vannak. A törzs izmainak korai, célzott aktiválásával megelőzhetők a gyakori alsó háti fájdalmak.


5. Gyorsabb felépülés

A fokozott testtudat a 6. hét végére, arra a bizonyos orvosi kontroll idejére már megerősödhet, így ha minden rendben van, kezdheted is az aktívabb munkát fizikai és lelki közérzeted javítására.


A gyermekágyi, vagy szülés utáni regenerációra érdemes úgy tekinteni, mint hála ajándék testednek azért, hogy védelmezte, táplálta babádat, majd segített a világra jövetelében.

A fokozatosság elvének megfelelően óvatosan felépítve érdemes nekiállni, szakértő segítségével.


Havonta tartott gyermekágyi regeneráció alapjairól szóló workshopon épp erről beszélgetünk, itt lehet rá helyet foglalni:



Szeretettel:




24 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page