top of page

9 tipp, hogy a home office ne váljon rémálommá

Frissítve: 2020. okt. 30.

Tíz hónappal ezelőttig nagyjából öt éven keresztül dolgoztam itthonról, home office-ban.




Hol gyerekekkel, hogy gyerekek nélkül. Nem szabadúszóként, hanem alkalmazottként, egy meglehetősen összetett és felősségteljes pozícióban. Ezalatt az idő alatt kialakítottam egy rendszert, amivel aránylag jól tudtam haladni a mukával még akkor is, amikor a gyerekek itthon voltak.


Az otthonról dolgozás akkor még kuriózumnak számított itthon, és csak reméltem, hogy előbb-utóbb a munkáltatók rájönnek, hogy egy megbízható, szellemi munkát végző munkatárs otthonról, vagy igaziból bárhonnan el tudja végezni a rábízott feladatot. De azt soha nem gondoltam volna, hogy ez  ilyen hírtelen, és ilyen áron zúdul a világra.


Tehát, ami nálam bevált - gyerekekkel, vagy nélkülük:

1. Válaszd ki az ideális helyet!

Én kétlaki voltam. Volt egy íróasztalom dokkolóval, monitorral, nyomtatóval, kényelmes irodai székkel, és a szükséges iratok tárolására alkalmas polcokkal. Ezt a helyet akkor használtam, amikor egyedül voltam otthon, vagy volt valaki, aki tudott vigyázni a gyerekekre, míg én dolgoztam. A másik helyem az étkezőasztal lett. Innen láttam a gyerekeket, és ők is láttak engem. Ez biztonságérzetet adott mindenkinek.

2. Adj ívet a napnak!

Nekem az nagyon bevált, hogy reggel, munka előtt elmentem itthonról. Elkísértem a gyerekeket az oviba, bölcsibe, vásároltam reggelit a kisboltban. Most ez a típusú kiruccanás nem a legjobb megoldás, de gyerekekkel is lehet tenni egy kör sétát, vagy egy közös játékos reggeli torna is meg tudja adni a kellő lendületet. Kis mókázás együtt, és máris mindenki szívesebben ül neki a dolgának. Ugyanúgy ebédeljetek, mintha a munkahelyen lennétek, csak most nem a kollégák társaságában, hanem családi körben, lehetőleg a gyerekek napirendjéhez igazítva. A nap végén pedig ugyanúgy legyen meg minden rutin, mint eddig. Ez a gyerekeknek fontos. Te be tudod fejezni a munkád altatás után is, ha nagyon kell.

3. Öltözz fel!

Ruházatod lehet kényelmes, de csak annyira, hogy nem esnél zavarba, ha így kellene kimenned az utcára. Így komolyabban veszed magad. A pizsi nem arra való, hogy dolgozz benne. Nekem a farmer csinosabb felsővel lett a kedvenc összeállításom, néha szoknya, vagy kisruha. Ezek pont annyira kényelmetlenek, hogy ne akarj visszabújni az ágyba 10 perc után.


4. Oszd blokkokra a napot!

Ha olyan a munkád, a különböző munkafolyamatoknak külön idősávokat jelölhetsz ki. Tehát: telefonálós idő, nyomtatós, riport írós, dokumentum archiválós, stb. Legyen olyan blokk is, ami csak a gyerekről szól (vagy trécselés a barátokkal, kollégákkal). Végtére is, a munkahelyeden sem ülsz nyolc órán keresztül a géped előtt. De most a szünetekben nem az élet nagy dolgait beszéled meg a kollégákkal, hanem a gyermekeddel töltődsz két etap között. Fontos, hogy ne hagyd a játékot/beszélgetést vég nélkül folyni, ha nem érzed az idő múlását, állíts be emlékeztetőt a telefonodon, hogy tudd, mikor kell újra visszatérni a munkához.


5. Fontos a közös napirend!

Ha többen vagytok otthon, fésüljétek össze a napirendeteket. Kisgyerekkel fontos, hogy mindenkinek legyen lehetősége a gyerek jelenléte nélkül is dolgozni, ha máskor nem, reggeli előtt, vagy vacsora után. Míg egyikőtöknek megbeszélése van, a másikótok dolgozik úgy, hogy a gyerkőc is mellette van, vagy szünetet tart, és együtt játszanak. Nehéz, tudom, pláne ha mindenkinek egy időpontban van fontos megbeszélése. De biztos készülnek azokról a fontos megbeszélésekről felvételek, vagy jegyzőkönyvek, amiket utólag is el lehet olvasni. Persze érdemes előre szólni, hogy te most nem tudsz csatlakozni.


6. A céges laptop tabu!

Ne ess bele abba a hibába, hogy egyszer-kétszer videot néztek rajta, vagy video beszélgettek barátokkal, rokonokkal! Engedd, hogy néha írjon a kisgyerek szövegszerkesztőbe, az épp arra elég, hogy kielégítse kíváncsiságát, de nem annyira izgalmas, hogy utána mindig melletted topogjon és türelmetlenül várja, mikor nézhet újra valamit a gépeden. Arra legyen külön dedikált eszköz.


7. Együtt, egy asztalnál!

Az is jó megoldás lehet, ha az étkezőasztalon alakítjátok ki a munkahelyet. Mindenki egy helyen, a gyerekeknek is be lehet készíteni ida kis játékot, persze csak olyat, amivel segítség nelkül el tud bíbelődni, míg ti dolgoztok. Nálunk nagyon bevált ilyenkor a játék laptop. Tudom, ilyenkor macera az étkezések kivitelezése, de megéri.


8. Készítsetek házirendet!

Nem azért vagy otthon, hogy takaríts! Attól, mert otthon dolgozol, még nem lesz több időd a háztartásra. Sőt! Ezt neked is, és családodnak is meg kell értenie. Érdemes lehet házirendet összeírni, mikor, kinek mi a feladata, életkortól függően.


9. Nem kell minden nap főzni!

Ha megengedhetitek magatoknak, rendeljetek meleg ebédet. Ha nem, akkor is meg lehet oldani egyszerűen, és nem kell minden nap frissen főzött étel.


Ha még így sem tudtál rákapni az otthonról dolgozás/ tanulás ízére, nyugtasson az a tudat, hogy ez egy átmeneti állapot, hamarosan véget ér!


Namaste


13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page