top of page

A könnyed gyermekágy 6 alappillére


A gyermekágyi időszak valójában több, mint a várandósság negyedik szakasza. Egy méltatlanul alábecsült, ám annál fontosabb időszak az újszülött baba, az anya és a család életében. Az anya ez idő alatt észlelhető módosult tudatállapota már a várandósság harmadik trimeszterében kezdődik, és egészen a baba kb. 9- 12 hónapos koráig tart.

Vagy még azon is túl.


Korai gyermekágynak nevezik a szülés/születés utáni első hetet, késői gyermekágynak az elő hat hetet, és az azt követő hónapokat, amíg a baba önállóbb lesz, helyváltoztatásra, táplálkozásra lesz képes, és az édesanyának is több energiája marad, ismét tud nyitni a külvilágra.

Az erőteljes hormonális változások miatt az édesanya teste, lelke, elméje változik, az új család szokja, tanulja az új, közös életet.





Ez a családdá válás időszaka. Kellő tudatossággal, felkészüléssel életetek legcsodásabb időszakává varázsolhatjátok, ha elfelejtitek a “kemény vagyok, mindent IS képes vagyok egyedül megoldani” attitűdöt, és mertek lelassulni, segítséget kérni.

Tudtátok, hogy a magyar népi szokások között szerepel a gyermekágyas édesanyák támogatása, melynek egyik eleme a komatál küldésének hagyománya? Egészen az 1980-as évekig élt, és az újszülött édesanyák iránti figyelmesség megnyilvánulása volt.

Soha az emberiség történelmében nem voltak ennyire magányosak az újszülött édesanyák, mint napjainkban.


Mégis van mód arra, hogy a gyermekágy valóban könnyed, meghitt időszak legyen.


1 KÉSZÍTS TERVET, DE NE RAGASZKODJ HOZZÁ!


És ezennel el is érkeztünk az anyaság egyik alappilléréhez, amely nagy hasznodra válhat már a gyermekágyas időszakod alatt is.

Mindenki a szülésre készít fel, holott az egy aránylag jól determinálható esemény. Ha szerencséd van, olyan szülésfelkészítő tanfolyamon veszel részt, amelynek szerves részét képezi a gyermekágyas időszakra való felkészülés is. De hogyan is lehet felkészülni erre az időszakra?

Gyakorlatilag önvizsgálattal, azaz szokásaitok, igényeitek, napi/heti rutinotok feltérképezésével. A legegyszerűbb módszer, ha előveszel egy kis füzetet, és lejegyzeteled napi teendőidet, és azt, hogy ezeket mennyire végzed szívesen. Ha például szeretsz főzni, de utálsz takarítani, érdemes lehet a takarításra megkérni valaki segítségét, a hűtőt/fagyasztót pedig úgy feltölteni, hogy azért legyen mit enned akkor is, ha a szülés után nem tudsz egyből betáncolni a konyhába.

De ha a takarítás, rendrakás téged kikapcsol, akkor módjával, de végezheted ezt a házimunkát. Természetesen ne a tavaszi nagytakarítást akard a gyermekágyi időszak heteiben, hónapjaiban elvégezni.

Légy tisztában Önmagaddal, és párod adottságaival, ketten tervezzétek meg újszülött családotok első heteit úgy, ahogy NEKTEK MEGFELEL! És készüljetek fel arra az esetre is, ha a szülés körülményei, vagy a baba temperamentuma módosít a terveken.


Készítettem egy Ingyenesen letölthető tervezőt, ami segítségedre lehet abban, mit érdemes átgondolnotok babátok érkezése előtt. Itt töltheted le.


Változtass, alkalmazkodj, fogadd el!


2 TÁMOGATÓ KÖZÖSSÉG


Nem mindegy, kik vesznek körül. A számodra megfelelő emberek felemelnek, nem lehúznak!

Újszülött édesanyaként előfordulhat, hogy sokkal magányosabbnak érzed magad, mint életed során bármikor. Ez az anyaság egyik paradoxona.

Keress olyan közösséget, társaságot, ahol a különböző véleményeket elfogadják, és a kreativitás, fejlődés alapjául szolgálnak.

Megfelelő bátorsággal és támogatással nagyon gyorsan tudsz alkalmazkodni új életetekhez, és ez a látványos fejlődés inspirálólag hathat más anyukákra.


Találd meg a számodra megfelelő közösséget, és tölts ott sok időt! Megéri.

ONLINE gyermekágyas regenerációs workshopomat épp ezért találtam ki. Havi rendszerességgel tartom ezeket az alkalmakat. Itt nézheted meg, mikor lesz legközelebb.


3 MERJ HIBÁZNI


Inkább babád jelzéseit tanulmányozd, ne a könyveket és az internetet!

Minden egyes új szituáció egy tanulási fokozat (ami néha hiba forrása), de a vége a Gyermeked Ismeretének doktori fokozata.

Higgy magadban! Az emberiség történetében előttünk számos generáció nevelte fel sikeresen gyermekét írásos instrukciók nélkül.

Mindenki más, csak úgy, mint Te magad. Babád, sőt egész családotok egyedi. Nem véletlen, hogy a babák egyetemes használati utasítás nélkül érkeznek a világra. Persze érdemes tudni, milyen módszerek, megoldások léteznek egyes problémákra, de ha egy kicsi ellenérzésed is van egy kapott ‘jótanáccsal’ kapcsolatban, nem kell elfogadnod. Idővel ráérzel, mi működik neked és a babádnak, és rájössz, hogy nincs is szükséged arra a használati utasításra 😉.


4 ÉLD MEG AZ ÁLLAPOTOT


Angolul “baby brain”, magyarul plasztikus agy. Ez a módosult tudatállapot, ami a várandósság harmadik trimeszterében kezdődik, és egészen babád kilenc hónapos koráig tart. Memóriavesztés, zizi gondolkodás, érzékenység, és még sok minden furcsa jelenség kíséri.

Éld meg, használd ki!

Ismerd meg önmagad anyaként a világban! Élvezd új érzelmi állapotodat, és ajándékként tekints érzékenységedre!

Szentelj magadnak időt ennek az új, ismeretlen világnak a megismerésére!


Soha vissza nem térő alkalom, hidd el!



5 KÉRJ SEGÍTSÉGET


A gyermeknevelés nem egy egyszemélyes feladat. Hagyományosan a teljes közösség feladata.

A barátság egy dolog, de szükséged lehet gyakorlati, fizikai segítségre is.

Valószínű az első gondolatod az, hogy jó, de nincs kit megkérjek, de ez valójában azt jelenti, hogy nincs bátorságod segítséget kérni. Ma már nem csak a családok, barátok segítségét veheted igénybe. Képzett gyermekágyi segítők, dúlák szakszerű segítséget tudnak nyújtani számodra.

Gondold végig, mi lehet a legrosszabb dolog, ami történhet, ha segítséget kérsz? És mi akkor, ha nem kérsz segítséget?


Ugye így már nem is annyira félelmetes dolog segítséget kérni.


Nem tudod, kihez fordulj? Sehítek! Online vagy személyes konzultáción állok rendelkezésedre. Kérj időpontot!


6 SZERESD MAGAD


A gyermekágyas időszak legfontosabb szabálya: Szerest magad annyira, mint babádat!

Ha úgy érzed, ez neked nehezen megy, egyszerűen figyeld tested jelzéseit. Ha kimerültnek, túlterheltnek érzed magad, akkor itt az ideje, hogy valamin változtass.

Ne ragaszkodj olyan szabályokhoz, szokásokhoz, amelyek nálad nem működnek.


Tedd azt, ami békével, örömmel tölt el!


Egy baba világra jövetelével új anya is születik, és ez a folyamat gyakran sokkal intenzívebb, mint a baba érkezése. Fontos, hogy gondoskodó, meleg, ölelő környezet vegye körül az újszülött anyukát, hisz ő a kulcsa gyermeke boldog felnőtté válásának.

Ha anya boldog, az egész család boldog!


Ölelés!





10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page