top of page

BĂĄrcsak minden gyermekem harmadiknak Ă©rkezhetett volna – 2. rĂ©sz

FrissĂ­tve: 2020. dec. 8.

SzĂŒlƑszoba, ahol Ășj csalĂĄdok szĂŒletnek. Soha, egyik gyermekemnĂ©l sem fordult meg a fejemben, hogy otthon szeretnĂ©k szĂŒlni, Ă©n ott Ă©rzem magam biztonsĂĄgban.



MĂ­g az elsƑ gyermekemet epidurĂĄlis Ă©rzĂ©stelenĂ­tĂ©ssel hoztam vilĂĄgra, a mĂĄsodikat mĂĄr csak oxitocin segĂ­tsĂ©gĂ©vel, addig a harmadig teljesen termĂ©szetesen, szinte magĂĄtĂłl szĂŒletett meg, nekem csak engednem kellett.


Az igazat megvallva, harmadikunk Ă©rkezĂ©sĂ©nĂ©l csak az a szuper stĂĄb ĂĄllt a kĂłrhĂĄzi szĂŒlĂ©s mellett, akik mĂĄr vilĂĄgra segĂ­tettĂ©k mĂĄsodig gyermekĂŒnket, aki elsƑ volt a MagyarorszĂĄgon szĂŒletettek között. SzĂĄmomra mindig, minden körĂŒlmĂ©nyek között a legfontosabb, hogy olyan emberekkel legyek körĂŒlvĂ©ve, akik szakmĂĄjukat jĂłl ismerik, Ă©s emberileg is egy olyan vilĂĄgnĂ©zetet kĂ©pviselnek, amivel egyet tudok Ă©rteni.


SzerencsĂ©m van, mert itthon egy rĂ©ges-rĂ©gi csalĂĄdi ismerƑs szĂŒlĂ©sz orvosom van, aki egy csupaszĂ­v, tapasztalt szĂŒlĂ©sznƑt ajĂĄnlott. Irma vĂ©gtelen kedves, nyugodt szemĂ©lyisĂ©ge hihetetlen tĂĄmasz volt szĂĄmomra, orvosom teljes bizalma, amellyel IrmĂĄt Ă©s engem tĂĄmogatott, szintĂ©n nagy segĂ­tsĂ©g volt. A fĂ©rjemrƑl nem is beszĂ©lve. El sem tudom kĂ©pzelni, milyen lehetett azokban az idƑkben gyermeket vilĂĄgra hozni, amikor apĂĄk mĂ©g nem mehettek be a szĂŒlƑszobĂĄba...

Persze ez az esemény sem volt olyan, mint ahogyan azt az embernek åltalåban tanítjåk.


Nekem elƑször a magzatvizem folyt el az Ă©jszaka közepĂ©n. Mivel szĂĄmĂ­tottunk arra, hogy a napokban esemĂ©ny lesz, a gyerekeket elkĂŒldtĂŒk nagyival nyaralni, Ă­gy velĂŒk nem kellett akciĂłzni. TehĂĄt Ă©jszaka pakolĂĄs, irĂĄny a kĂłrhĂĄz. Valahogy Ășgy repedhetett a magzatburok, hogy mire beĂ©rtĂŒnk a kĂłrhĂĄzba, a luk elzĂĄrĂłdott, elĂĄllt a folyĂĄs. Na szĂ©p, egy rutin vizsgĂĄlatot követƑen prĂłbĂĄltak meggyƑzni, hogy ez valami mĂĄs lehetett, mĂ­g Ă©n prĂłbĂĄltam Ƒket meggyƑzni, hogy ez mĂĄrpedig magzatvĂ­z volt. JĂł, legyen, magzati szĂ­vhang monitorozĂĄs, antibiotikum. Valami alakul, jön a reggeli nagyvizit, megerƑsĂ­tenek, hogy itt mĂ©g ma baba lesz. JĂł. ApĂĄt elkĂŒldtĂ©k mĂ©g hajnalban, ne tĂ©blĂĄboljon fölöslegesen, majd miutĂĄn lefolyt az infĂșziĂł lĂĄbra ĂĄllĂ­tottak, hogy sĂ©tĂĄljak. SĂ©rĂĄlok Ă©s szĂ­vesen, de hol? HĂĄt itt, a folyosĂłn. JuhĂ©, utĂĄlok fel-alĂĄ sĂ©tĂĄlgatni, plĂĄne egyedĂŒl, ilyen ĂĄllapotban, de legyen. Nem telik el sok idƑ, erƑsödnek a fĂĄjĂĄsok.


Telefon fĂ©rjemnek Ă©s a szĂŒlĂ©sznƑmnek, vĂ©gre beköltözhetek az egyik szĂŒlƑszobĂĄba. MĂ©g vajĂșdok egyedĂŒl, majd megĂ©rkezik minden segĂ­tsĂ©gem. És szĂ©pen halad minden a sajĂĄt ĂŒtemĂ©ben. Majd egyszer csak, mikor mĂĄr közel ĂĄllunk a kitolĂĄshoz, Ă©s a baba lejjebb ereszkedik, elfolyik az összes magzatvĂ­z, ezt lĂĄtva szĂŒlĂ©sznƑm egyetĂ©rt velem, hogy valĂłban az tĂĄvozott belƑlem mĂ©g az Ă©jszaka közepĂ©n, csak olyan magasan keletkezett a rĂ©s, hogy valĂłszĂ­nƱleg a baba, vagy a hajfalam betömte.


KitolĂĄs. NĂ©hĂĄnyat kellett tolnom, hogy a babĂĄm megtalĂĄlja az utat, majd szĂł szerint magĂĄtĂłl kibĂșjt. MĂ©g csak a feje volt kint, de Ƒ mĂĄr sĂ­rt. Ilyet se nagyon lĂĄtott mĂ©g a szĂŒlĂ©sznƑm sem🙂.


Bevallom, ott lapultak az olajocskĂĄim a tĂĄskĂĄmban, de mĂ©g azok segĂ­tsĂ©gĂ©re sem volt szĂŒksĂ©gem, csak hagytam, hogy minden menjen a maga ĂștjĂĄn. HĂĄt ennyi, csak termĂ©szetesen.


SzĂ­vbƑl kĂ­vĂĄnom minden nƑtĂĄrsamnak, hogy legalĂĄbb egyszer Ă©letĂ©ben rĂ©szese lehessen a hĂĄborĂ­tatlan szĂŒlĂ©s Ă©lmĂ©nyĂ©nek, Ă©s talĂĄljon olyan helyet, szakembereket, akik ennek megĂ©lĂ©sĂ©ben maximĂĄlisan tĂĄmogatjĂĄk.


Peace, love 💕


16 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page