top of page

Fáj a hátad? Megoldást nyújthat az aerial jóga


Várandósság és szülés után fokozottan nő a hátfájdalom esélye. A hormonális változások magukkal hozzák az ízületek, izmok, kötőszövetek stuktúrájának válzotását is. Számos megoldás létezik a hátfájás kezelésére. Gyógyszerekkel, természetes fájdalomcsillapítókkal is lehet a tüneteket ideig- óráig enyhíteni, de érdemesebb hosszú távon gondolkodni, és tenni a fájdalom ellen.


Fájdalomcsillapító orvosi javaslatra

Bizonyára hallottál már a különbözű denevér padokról és egyéb terápiákról, melyek a felfüggesztés technikáját alkalmazzák. Ezek is hatásosak lehetnek, bár kinézetre és érzetre sem túl barátságosak.

A jóga selyem biztonságos, szórakoztató és hatékony módon segít eljutni a fájdalomtól a megerősödésig. A jóga hammock vagy selyem egy lágy anyag, amely által többek között növeljük a mozgástartományt, így fejtve ki jótékony hatását.


A gerincoszlop tehermentesítése


Ahogy korábban említettem, egy jóga selyem segítségével is megnyújthatjuk a gerincoszlopot úgy, mint egy inverziós asztallal… Csak ez lágyabb, megengedőbb, kevésbé ijesztő és sokkal szórakoztatóbb! Teljes mozdulatsorokat végezhetünk el a jóga selyemben a medencénél felfüggesztve fejjel lefelé fordulva, ezzel növelve a csigolyák közti távolságot, csökkentve a porckorongokra nehezedő nyomást. Így az esetlegesen nyomás alatt lévő idegek felszabadulnak, a fájdalom megszűnik. Regenerációs jelleggel a hammock alacsonyabb állásával a hát felső szakasza a földön fekszik, így a lágy csípő ringatások is hozzájárulnak a vázizmok ellazulásához.


Aerial jóga fordított testhelyzet
Aerial jóga fordított testhelyzet

Az alsó háti szakasz és a törzs izmainak erősítése


Ha fáj a hátad, a törzs és a hát izmainak erősítésre is van szüksége. A jóga selyem a gravitációval és a salyát testsúllyal dolgozik, így olyan egyedülálló gyakorlatok kivitelezésére van lehetőség, melyekkel a test nehezen aktiválható területein is dolgozhatunk.

A hátizom erősítő gyakorlatok, mint például a sáska, a repülő plank és a fordított felülések a törzs izmait megcélozva erősítik az egész testet.

Az erős törzs izomzat szintén fontos eleme az egészséges hátnak, mert a hasizmok támogatják a gerincoszlop alsó szakaszát. Erre rendkívül hatékonyak az egyensúlyi gyakorlatok is. Míg egyensúlyod megtartására koncentrálsz, észre sem veszed, hogy egész tested aktiválódik, törzsed minden izma dolgozik a gyakorlat során.

Az aerial selyem nem csak nyújtásra alkalmas. Az aerial jóga segít az izomzat erősítésében is, amely szintén támogatja a hát fájdalmainak enyhítését.


Aerial jóga egyensúlyi gyakorlat
Aerial jóga egyensúlyi gyakorlat

Gerincoszlop mobilizálása


Az erősítés után a nyújtás következik! A jóga selyem segítségével a nyújtás nem csak hatékony, de izgalmas eszköze a hátfájás enyhítésének.

Miért?

Mert itt repülhetsz. Amikor a végtagok a levegőben vannak, hatékonyabb nyújtó hatást eredményez, mint a hagyományos, "földi" nyújtások. Mivel a testet új kihívások elé állítjuk, a nyújtásnak és mozgásnak új formái nyílnak meg előtted.

Például, amikor a lábadat a selyembe akasztod, a combhajlító és a hát alsó része sokkal mélyebb nyúlást kap egy előrehajló mozdulattal. A combizom feszülése gyakran összefügg a deréktáji fájdalommal, így amikor a combizmok kezdenek kinyílni, a hát alsó része is felszabadul.


Gerincoszlopunk testünk központja, ha új irányokban mozgatjuk, mozgékonyabbá válik. A mozgékonyság épp olyan fontos, mint az izomerő. Az aerial selyem így segíthet tested harmóniájának, egyensúlyának kialakításában.


Mint a jóga gyakorlásában általában, itt is fontos a fokozatosság elve. Csak annyit és úgy csináld, ahogyan Neked jól esik! Ha a fordított testhelyzet neked éppen túl sok, egy egyszerű hintázás, a súlytalanság érzésének megtapasztalása is elég lehet. Már a ringatózás önmagában is kellemesen ellazít, enyhítheti a fájdalmakat. Csak lélegezz!


Bárhogyan is gyakorolsz, a légzés tudatosítása, harmóniája nagyon fontos kérdés. Bár a jóga selyemmel való gyakorlás önmagában fokozhatja ezeket a csodálatos gyógyító hatásokat, még hatékonyabbak, ha légzés szinkronban végezzük a gyakorlatokat, mert így frissül a véráramlás és még több oxigénhez jut a szervezet, és nem utolsó sorban az idegrendszer feszültsége oldódik.


Várlak sok szeretettel egyéni vagy csoportos foglalkozáson!

Az Arany 36. Studio órarendjét itt találod: www.hoffereliza.hu/arany36

Magánórára pedig itt tudsz időpontot kérni: www.hoffereliza.hu/kapcsolat


Szép napot!







46 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page