top of page

Szoptatni vagy nem szoptatni - ez kérdés?

Frissítve: 2023. júl. 28.

Manapság akármennyire is nehéz elfogadni a tényt, bizony mi, emberek is a természet részei vagyunk, emlősök. Mint olyanok, jellemző ránk a szőrzet, az eleven szülés, és az anyatejes táplálás ( ezt tudom, hogy általános iskola 2. osztályában tanítják mostanában).

Sajnos egyre gyakrabban találkozom azzal a nézettel, hogy a tápszeres táplálás teljes értékű helyettesítője az anyatejnek. Ez nagy tévedés.


A szoptatás afféle "védőhálóként" szolgál a szegénység legrosszabb lehetséges következményei ellen... A kizárólagos szoptatás majdhogynem teljesen eltűnteti a szegénységbe és bőségbe születettek közötti egészségi különbségeket. Hacsak nincs nagyon legyengült állapotban, egy afrikai faluban élő édesanyának ugyanolyan jó a teje, mint egy manhattani lakásban lakó édesanyának. - James P. Grant, az UNICEF volt ügyvezető igazgatója

Persze vannak olyan élethelyzetek, körülmények, egészségi állapotok, amikor az anya nem képes csecsemőjét szoptatni. Ilyen lehet súlyos betegség, bizonyos egészségügyi beavatkozások, vagy drogfüggőség. De például a császármetszés, vagy egyéb beavatkozás a baba születésénél nem kizárója a sikeres szoptatásnak, csak nehezítője lehet. Megfelelő információ és segítség birtokában ezek könnyen leküzdhető kihívások.

Sokkal nagyobb akadály lehet a bizonytalanság, a megfelelő információ és támogatás hiánya.


Intelligens táplálék a babának, gyors regeneráció az anyának


Szoptatással nem csak testileg, de érzelmileg is táplálod babádat. A szoptatás során többek között fokozódik méhed regenerációja, a szoros fizikai kontaktus pedig segít az újszülött anya és baba kapcsolatának megerősödésében.


szoptatás
Baba anya páros

Lássunk néhány konkrét példát, milyen előnyökkel jár a szoptatás babád számára:

- Az anyatej rendkívül összetett és változatos összetétele mindig babád igényei szerint módosul.

- A benne megtalálható élő sejtek megakadályozzák a kórokozók elszaporodását babád szervezetében, a gyulladásgátló interferonok és interleukinok gátolják a gyulladásos folyamatokat.

- Az anyatejjel táplált babák hamarabb meggyógyulnak a betegségekből, hosszú távon pedig alacsonyabb a cukorbetegség, keringési betegségek, és még sok más krónikus betegség kialakulásának esélye életük során, mint tápszerrel táplált társaik esetén.


anyatej és tápszer
Anyatej és tápszer összehasonlítása

A szoptatás a természetes szaporodási folyamat szülést követő szakasza. Mikor babád születése után szájába veszi melledet, a méhed összehúzódik, a vérzésed csökken. Kizárólagos, gyakori szoptatás esetén nagyobb valószínűséggel marad ki menstruációd legalább hat hónapig.

Azon édesanyák, akik valamilyen oknál fogva egyáltalán nem szoptatták babájukat, azaz kimaradt a szülést követő utolsó szaporodási szakasz, hosszú távon több egészségügyi kihívással szembesülhetnek. Nehezebben mennek le a várandósság alatt felszedett kilók, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki különböző anyagcserezavarok, nagyobb eséllyel alakul ki náluk csontritkulás, jellemzőbb a magas vérnyomás, a gyengébb fizikális és mentális egészségi állapot, illetve nagyobb eséllyel alakulnak ki életük során autoimmun betegségek.


Valahányszor szoptatni kezdesz, testedet hormonok árasztják el, amelyek által elönt a szeretet és gondoskodás vágya. A szoptatás a köldökzsinórt helyettesítő köteléket alkot közted és babád között. A prolaktin és oxitocin hormonok nem csak az új családi kötődések kialakulásában segítenek, de a szülés utáni testi, lelki regenerációban is. Ezért a szoptató anyukák ( nem csak édesanyák képesek babájuk szoptatására) többet beszélnek babájukhoz, többet foglalkoznak velük és többször érintik meg őket.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a babájukat tápszerrel etető anyukák kevésbé szeretnék gyermeküket. Egyszerűen a különbség abban rejlik, hogy míg a tápszerrel tápláló anyuka esetében babája jelzéseinek érzékelésekor a tudata válaszol, a szoptató anyuka testében viszont kémiai folyamatok sora indul be.


Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem, hogy a szoptatással nem csak babád testét, de lelkét is táplálod, az anyuka számára pedig a szoptatás élménye számos érzelmi sérülést is begyógyíthat; egy nehéz, vagy traumát okozó szüléstől kezdve akár múltbéli megrázkódtatás nyomait is.


Persze vitathatatlan tény, hogy a 20. század elejéig, azaz a nagy vegyipari forradalomig, vagyis a tápszerek megjelenéséig, az anyatej nélkül maradt babáknak csak 10%-a élte meg az egy éves kort. Ez az arány jócskán javult a tápszerek által, ám mégsem mondhatjuk, hogy a szoptatás hiánya nem jár egészségügyi kockázattal mind a babák, mind az anyukák számára. Az emberiség történetében már számtalanszor beigazolódott, hogy a természet rendjébe való beavatkozás kockázatos vállalkozás. Márpedig a szoptatás a szaporodási folyamatunk utolsó szakasza, annak teljes kihagyása a természet rendjének módosítása.


Mégis mitől függ, tudod-e szoptatni babádat?


Az egyszerű, ám számodra nyomasztó válasz az lenne, hogy csakis rajtad múlik. De ez nem teljesen igaz. Fontos a megfelelő információ, a támogató környezet, és természetesen a hit a természetben, egész pontosan a biológia tudományában.

A La Leche Liga önkéntes tanácsadói mind tapasztalt anyukák, akik hosszú, alapos képzés után akkreditált szoptatási tanácsadóként ingyenesen nyújtanak segítséget on-line.

Keresd fel a www.lll.hu oldalt, ha megbízható, hiteles információt, és képzett, tapasztalt támogatást szeretnél kapni!


Meghitt, boldog babázást kívánok!






Felhasznált irodalom: A szoptatás női művészete című könyv

72 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page