top of page

Minden, amit tudnod érdemes az AERIAL jógáról

Frissítve: 2022. ápr. 4.


Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az aerial, vagy antigravity jóga. De mi is ez, és miben különböznek egymástól egyes formái, azaz a "sima" aerial, és a regeneráló aerial?

Ezekre a kérdésekre adok itt választ.


Swámi Véda szavaival élve: " A Jóga egy, és azt nem lehet részekre, rendszerekre vagy irányzatokra bontani. Az, hogy milyen csomagolásba helyezzük, különbözhet, de a lényegnek ugyanannak kell maradnia, különben az már nem jóga."

A jóga a gyakorlásról szól, és a gyakorlás általi folyamatos fejlődésről. Nem szól az elvakult, feltétel nélküli hitről, az intellektuális információk felhalmozásáról, és a dolgok megértésének állandó kényszeréről. Hisz a megértésen túl sokkal fontosabb a megélés.




Jelenlét és belső csend


A legfontosabb, hogy életünk minden pillanatában legyünk jelen figyelmünkkel, és gyakoroljuk a belső csendesség állapotát minden élethelyzetben. Amikor átadjuk magunkat az éppen aktiális pillanatnak és belemerülünk abba, élvezni fogjuk azt. A nagyobb belső béke, problémák könnyebb megoldása, a megélt helyzetek élvezete, vagy szenvedés csökkentése a nem kívánt élethelyzetekben pedig a belső csendesség gyakorlásának eredménye.


De hogy kapcsolódik ehhez a jóga selyem, avagy hammock?


A 21. század emberének a belső csend és jelenlét gyakorlása jelenti a legnagyobb kihívást.

Ordít a Világ körülöttünk. Ezt tedd, így érezz, ezt vedd meg, így csináld, stb. A szoros napirend, multi tasking, megfelelés, eredményesség mind mind olyan faktorok, melyek feszültté, idegessé, hosszú távon frusztrálttá tesznek.

Mikor érzed, hogy eljött a változás ideje, elmész életed első jógaórájára, és totál lesújtva térsz haza, hisz gondolataid, érzéseid egész órán zakatoltak, nem hagytak lazulni, légzéseddel áramolni.


A hammock segítségedre van abban, hogy elmédet kikapcsold, és csak ott, a jelen pillanatban légy. Hiszen ha figyelmed elkallódik, a gyakorlat nem sikerül. Így több téren is rövid időn belül sikerélményed lesz: elcsendesedsz, és számos nehéznek hitt testgyakorlatot hamar elsajátítasz.



Aerial, regeneráló aerial - melyiket válasszam?


Hatha jóga oktatóként fontosnak tartom, hogy az aerial óráim is tartalmazzák a klasszikus jóga órák elemeit. Ezek az óra eleji elcsendesedés, ráhangolódás, bemelegítés, ászana gyakorlás, relaxáció, légző és meditációs gyakorlatok. A klasszikus hatha jóga testgyakorlatain túl persze más, specifikus testhelyzeteket is megtanulunk, amelyek az aerial jóga lényegét adják. A jóga selyem egy olyan eszköz, amely segít elmélyíteni egy- egy gyakorlatot, valamint segíthet az erősítésben, és nyújtásokban egyaránt. Ölelő biztonsága pedig ideális közeget ad az elcsendesedésre, a lazításra.


Az aerial jóga előnyei:


- Növeli az izmok rugalmasságát

- Erősíti a core izomzatot

- Fejleszti a testtudatot

- Nő az ízületek mobilitása

- Nő az önbizalom

- Növeli a koncentrációs képességet, a jelenlét fokozódik

- Új készségek elsajátítása

- Erősíti a mélyizomzatot

- Gerincferdülés és tartás javítása

- Javítja az emésztést

- Boldogsághormonokat szabadít fel


A regeneráló aerial jóga előnyei a fent felsoroltakon túl:

- Korhatár nélkül végezhető

- Ellazítja a testet és az elmét

- Teljes kikapcsolódás

- Átmozgatja a teljes gerincoszlopot csigolyáról csigolyára

- Erősen csípőnyitó

- Minden testrészt átmozgat

- Harmonizálja a jobb és bal agyféltekét


A regeneráló jógát főként azoknak ajánljuk, akiknél fokozott a mindennapi stressz, ülő- vagy állómunkát végeznek, fokozott gerincferdülés esetén, csípőízület kopás, csípő beszűkülés esetén.





Fordított testhelyzetek


Egy aerial, illetve regeneráló aerial óra elengedhetetlen elemei a fordított testhelyzetek. Maximum háromszor 3-5 perc fordított testhelyzetű gyakolratot végzünk egy foglalkozáson.


Ezek jótékony hatásai:

- Fokozzák az agy vérellátását

- Kedvezően hatnak a hormonháztartásra

- Bélmotilitás erősödése

- Erősítik a szivet

- Növelik a csigolyák közti teret

- Húzó hatásuknál fogva igazítják helyre az ízületeket

- Fiatalon tartják az arcbőrt

- Javítják a szexuális potenciát





Kedvet kaptál, kipróbálnád?


Aerial, Kismama aerial, Gyermek aerial és regeneráló aerial óráimon sok szeretettel várlak.


Nem szeretnél csoportban gyakorolni? Egyéni időpontot itt tudsz kérni!


Várlak sok szeretettel!













158 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page